Takaisin Mitä Itämerelle kuuluu?

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Mitä Itämerelle kuuluu?

18.08.2023

Merentutkimusalus Aranda suuntasi tiistaina 8.8. puolentoista viikon COMBINE3-seurantamatkalle (HELCOM) Pohjanlahdelle, pohjoiselle Itämerelle ja Suomenlahdelle. Itämeren tilan arvioimiseksi otetaan mm. vesi- ja sedimenttinäytteitä ja tutkitaan meren hydrografisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Matkan jälkimäiselle puoliskolle osallistuu myös Airi Kulmala MTK:sta.

"Odotan innostuneena matkaa. Itämeri-keskustelussa rehevöityminen nousee aina ykkösenä esiin, mutta mitä muuta Itämerelle ja sen tutkimukselle kuuluu. On mielenkiintoista nähdä ja kuulla, miten erilaisia näytteitä otetaan, mitä niistä tutkitaan ja miten saatua tietoa sitten lopulta käytetään."

Viljelijät ja metsäomistajat tekevät aktiivista vesiensuojelutyötä, mutta vaikutukset vesien ja meren tilassa näkyvät hitaasti. Julkisuuteen nousee säännöllisesti vaatimuksia siitä, että viljelijöiden tulee tehdä enemmän. Myös metsätaloudesta tuleva kuormitus on nykyään entistä useammin esillä. On tärkeää käydä säännöllistä keskustelua eri osapuolten kesken, jotta ymmärrämme paremmin toinen toistemme näkökantoja, sillä syyttelevä ilmapiiri ei vie asioita eteenpäin. Vain eri toimijoiden ja sektorien yhteistyöllä pystymme edistämään vesiensuojelua mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Suomalaiset eivät yksinään ratkaise esimerkiksi Itämeren ravinnetilaa, sillä Suomen osuus Itämeren typpi- ja fosforikuormituksesta on kymmenisen prosenttia. On kuitenkin tärkeää, että jokainen toimija Itämeren valuma-alueella pyrkii vähentämään omaa kuormitusta: suuret kuormittajat enemmän ja pienet vähemmän.



Airi Kulmala

asiantuntija, ympäristö

maa- ja metsätalouden vesiensuojelu, eläinsuojien ympäristöluvat ja ilmoitusmenettely, ravinteiden kierrätys, BFFE

+358 40 075 5454

aiheet: vesiensuojelu