Takaisin Miten antidopingtyö näkyy minun arjessani?

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Miten antidopingtyö näkyy minun arjessani?

30.08.2019

Ovikello herättää minut syvästä unesta aamulla kello 6.31. Katson kelloa ja tiedän, että tutut ihmiset ovat tulossa pistäytymään kylässä. Toivotamme huomenet ja testaaja kysyy, onko vessahätä vai otetaanko veri ensin. Laitan kahvinkeittimen päälle ja istun heti ruokapöytään, että 10 minuutin pakollinen istuminen ennen verikoetta saadaan hoidettua, sillä testin toisenkin osuuden näyte tuntuisi tulevan kohta housuun.

Papereita täytellään rutinoituneesti, mutta tarkasti. Henkilötiedot, viikon aikana käyttämäni lääkeaineet ja lisäravinteet, veren koostumukseen vaikuttavat tekijät, kuten onko urheilija oleskellut yli 1500 metrissä, onko kilpaillut viikon aikana tai onko menettänyt verta ja varmistetaan ettei urheilija ole harjoitellut tai saunonut kahteen tuntiin ennen verikokeen ottoa.

Paperit on allekirjoitettu, sinetöityihin putkiin verikokeet otettu, virtsanäyte annettu ja kaadettu A- ja B-näytepulloihin ja vielä uudelleen sinetöity. Testaajat kiittävät ja lähtevät. Istun uudelleen ja ryystän ensimmäisen kupin aamukahvia rauhassa kello 7.10. Tällainen on tyypillinen kotitesti. Niitä on vuosittain kohdallani ollut 5-12 kertaa kaudessa ja lisäksi leiri- ja kilpailutestejä saman verran.

Testaajat tietävät mistä minut löytää aamulla, sillä minulla on testauspooliurheilijana velvollisuus vuosineljänneksin ilmoittaa etukäteen jokaisen yöpymispaikkani osoite sekä jokaiselta vuorokaudelta yksi tunti, jolloin minut varmasti löytää. Yleensä laitan tämän timeslotin aikahaarukaan 6.30-7.30. Aina kun suunnitelmat yöpymispaikan suhteen vaihtuvat suunnitellusta, ilmoitan muutokset tekstiviestillä SUEK:lle.

Vuoden aikana kolmesta virhemerkinnästä tai unohtuneesta ilmoituksesta tulee doping-rike eli mahdollista kilpailukieltoa sekä erittäin kiusallinen mainetahra koko loppu urheilu-uralle tai oikeastaan koko loppuelämäksi. Oma lukunsa tietysti olisi positiivinen dopingtesti. Välillä mieleen tulee, että entäs jos jostain ulkomaisesta elintarvikkeesta tai lisäravinteesta saisikin kiellettyä ainetta ja kärähtäisi testissä. Minkäs tuolle sitten tekisi. Aina vastuu on lopulta urheilijalla itsellään. Kaikki lääkärin määräämät lääkkeet pitää aina tarkistaa kiellettyjen aineiden listalta, vaikka lääkärikin sanoisi sen olevan sallittu.

Maajoukkueurheilijana kahdesti vuodessa kuuntelen leirillä  SUEK:in järjestämän koulutuksen, jossa kerrataan vanhoja tärkeitä asioita ja kerrotaan uusista säädöksistä. Meiltä vaadittiin myös pakollisen verkkokoulutuksen hyväksytty läpipääseminen ennen Olympialaisia.

Nykyään myös tahallaan löysäileminen kilpailussa ja päästämällä toinen kilpailija ohi esimerkiksi sprittikilpailussa oman hyödyn hakemisena seuraavaan helpompaan erään pääsemisenä voidaan tutkia kilpailumanipulaationa. Tämän perusteena on vedonlyönnin väärinkäyttö, eikä meillä ole luonnollisesti lupaa tietenkään pelata vedonlöyntikohteena omia kilpailujamme. Itseasiassa uusimpana säädöksenä suoranaisesti emme saisi enää julkisesti kommentoida omia tuntemuksia omasta kunnosta, sillä se voi vaikuttaa vedonlyötikohteen kertoimiin.

Sääntöjä, määräyksiä, listoja, vaatimuksia, pykäliä ja ylimääräiseltä tuntuvaa työtä on paljon. Se kuitenkin tuntuu luonnolliselta ja oikeastaan rutiinilta tässä ammatissa. Lisäksi tiedän, että tämä kaikki on vain hyväksi. Antidopingtyö on urheilijoiden edunvalvontaa, sillä sitä tekemällä kaikki urheilijat ovat samalla viivalla.

Metsänomistajien ja MTK:n urheilija Perttu Hyvärinen

 

Tänä päivänä antidopingtyön kotimainen viranomainen on Suomen urheilun eettinen keskus eli SUEK ry. Ennen Suek:ia tehtävää hoiti antidopingtoimikunta eli ADT ja nykyäänkin kansainvälinen kattojärjestö on maailman antidopingtoimisto WADA. SUEK:in tehtävänä on vastata antidopingtoiminnasta, kilpailumanipulaation ehkäisystä sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden valtiosopimusten toimeenpanosta. SUEK ry saa rahoituksensa opetus-ja kulttuuriministeriöltä veikkausvoittovaroista.

 

 

 

Perttu Hyvärinen

Metsänomistajien ja MTK:n urheilija, maajoukkuehiihtäjä.