Takaisin Onneksi meillä on Ranska ja Macron

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Onneksi meillä on Ranska ja Macron

02.03.2020

Vierailin viime viikolla Pariisin perinteikkäässä Salon International de l’Agriculture -maatalousnäyttelyssä. SIA-näyttely järjestetään Pariisissa vuosittain helmikuun lopussa. Yhdeksän päivää kestävässä näyttelyssä vierailee vuosittain noin 700 000 henkeä. Näytteilleasettajia oli tänä vuonna 1300. SIA-näyttelyn yhteydessä järjestetään runsaasti erilaisia oheistapahtumia, pienimuotoisia seminaareja ja poliittisia keskusteluja. Tänä vuonna paikalla oli myös EU:n maatalouskomissaari Wojciechowski.

Ranskalaisille poliitikoille SIA-näyttely tarjoaa hyvän tilaisuuden lausuntoihin ja ulostuloihin. Ranskan presidentin ja maan koko hallituksen esiintyminen näyttelyssä kuuluu joka vuosi asiaan. Ranskassa pidetään lukua siitä, kuinka kauan tasavallan presidentin vierailu näyttelyssä kestää. Tänä vuonna presidentti Macronin vierailu avauspäivänä näyttelyssä kesti runsaat 13 tuntia, joten viime vuoden ennätys 14,5 tuntia jäi rikkomatta.

Tänä vuonna SIA-näyttelyn avajaiset pidettiin 22. helmikuuta. Juuri edellisenä iltana Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokous tulevasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä oli päättynyt ilman ratkaisua. Ranskan presidentti Macron kommentoi EU:n budjettiasiaa siten heti tuoreeltaan. Macronin linjausten mukaan Ranskan ykkösprioriteetti EU:n rahoituskehysneuvotteluissa on lisätä rahoitusta yhteiseen maatalouspolitiikkaan. Macronin mukaan tuleva maatalouspolitiikka on oleellinen osa kestävää kehitystä ja sillä on entistä tärkeämpi rooli tulevaisuudessa.
Macronin viesti oli myös se, että maatalous on muutoksessa kohti entistä ympäristöystävällisempää viljelyä ja yhä laadukkaimpia tuotteita.

Macron linjasi EU:n budjetista, että vaikka EU:n puolustuspolitiikkaan, digitalisaatioon ja Erasmukseen tarvitaan enemmän rahaa, Ranska ei suostu jakamaan rahoitustarpeita menneisyyden ja tulevaisuuden aiheisiin. Niin ikään presidentti totesi, että nyt esitetyt leikkaukset yhteisen maatalouspolitiikan rahoitukseen ovat liian suuria. ”Maatalous ei voi olla Brexitin maksumies, Brexitin jälkeen tarvitaan enemmän Eurooppaa, ei vähemmän”, Macron totesi.

Macron toi lausunnoissaan esille myös, että EU:n kauppakumppanien tulee noudattaa samoja terveys- ja ympäristönormeja kuin EU:ssa. Presidentin mukaan Ranska ei tule hyväksymään kauppasopimuksia maiden tai maaryhmien kanssa, jotka eivät hyväksy Pariisin ilmastosopimusta. Esimerkkeinä Macron mainitsi USA:n ja Mercosurin.

Presidentti sanoi, että viljelijöiden on pystyttävä olemaan ylpeitä työstään ja heidän on saatava siitä myös säädyllinen korvaus. Presidentti totesi myös, että viljelijöiden syyllistämisen sekä uhkailun ja mustamaalaamisen ympäristö- ja ilmastoasioista on loputtava.  

Ranskan presidentin linjauksiin maataloudesta ja sen EU-rahoituksesta on helppo yhtyä. EU:n rahoituskehysneuvotteluissa Suomen pitää tosin olla tarkkana siinä, että myös maaseudun kehittämiseen riittää rahaa. Maaseudun kehittämispolitiikan merkitys maatalouspolitiikan rahoituksessa on Suomelle oleellisesti tärkeämpää kuin mitä se on Ranskalle. Joka tapauksessa, presidentti Macron puhuu maataloudesta hienosti ja puolustaa upealla tavalla maatalouspolitiikan tarvitsemaa rahoitusta. MTK on näistä asioista Macronin kanssa täsmälleen samaa mieltä. Onneksi meillä on Ranska! Hyvä Macron!

EUROOPASTA JA EU:STA

Simo Tiainen, johtaja, MTK


Olen Itä-Suomesta opintielle ja maailmalle lähtenyt maatilan poika.
Bryssel ja EU ovat vuosien varrella tulleet tutuksi eri työtehtävissä, mm. MTK:n Brysselin toimistossa. Nykyinen tehtäväni Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean (ETSK) jäsenenä vie minut edelleen säännöllisesti Brysseliin.
Asun Vantaalla, vietän kesäni pääosin Tuusulassa ja kotitilani Savonlinnassa on edelleen tärkeä paikka. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Helena ja kolme opiskelevaa lasta. Harrastan liikuntaa ja musiikkia.
Tässä blogissa käsittelen erityisesti ajankohtaisia EU-aiheisia teemoja.