Takaisin Puheenjohtaja Juha Marttilan kirjoitus: Vastuuntuntoa ja välittämistä

Uutinen

Puheenjohtaja Juha Marttilan kirjoitus: Vastuuntuntoa ja välittämistä

23.03.2020

MTK siirtyi poikkeusajan toimintaan reilu viikko sitten. Ihmisten kalenterit menivät uusiksi. Koronaepidemian hallinta ja vahinkojen ehkäiseminen ovat nyt kaikkein tärkeintä. Simonkadun toimisto hajautettiin etätöihin. Onneksi olemme päivittäneet tietojärjestelmämme ja ihmisten osaamisen ajan hermolle. Työteho ei ole kärsinyt Suomessa eikä Brysselissä.

Ensimmäinen tehtävä oli tehdä kaikki sen eteen, että maaseudun elinkeinojen ammattilaiset pysyvät terveenä ja työkykyisinä. MTK varmisti, että henkilöstömme ja laaja luottamushenkilöiden verkosto toimii vastuullisesti ja varoen. Suurin osa MTK:n jäsenten ammateista on yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä. On äärettömän tärkeää, että heidän terveystilanteensa pysyy mahdollisimman hyvänä.

MTK:n verkkosivuilta löytyvät uusimmat ohjeet koronatilanteeseen varautumiseksi osoitteesta https://www.mtk.fi/korona

Korona tyhjensi monen yrittäjän tilauskirjat päivässä. Maaseutumatkailu, tapahtumanjärjestäjät ja ravintolat saivat tyrmäyksen kysynnän loppuessa. Saman kohtalon kokivat monet ruuan tuottajat. Monen yrittäjän koko myynti menee ravintoloihin. Lähiruokabuumi on hienosti tukenut tätä kehitystä. Heitä ei juuri nyt lohduta se, että vähittäiskaupan myynti vetää ennätyksellisesti.

Valtion ja rahoittajien on varmistettava, etteivät nämä hienot suomalaiset, vahvalla kasvusektorilla toimivat yritykset kaadu koronaan. Valtion jo päättämät tukitoimet eivät riitä. Valmiiksi velkaista kasvuyritystä ei lisälaina lohduta. Tarvitaan suoraa tukea, jotta selvitään velvoitteista ja pidetään yritys toimintakykyisenä siihen saakka, kunnes kriisi helpottaa. Tuen on ehdottomasti oltava riippumatonta yritysmuodosta. Muutkin kuin osakeyhtiöt ovat pelastamisen arvoisia ja tulevaisuutensa ansainneet.

Kuinka varmistetaan kevään kylvöt ja syksyn sato? Tähän kysymykseen etsimme ratkaisuja. Kriittiset kohdat on tunnistettu ja työ on käynnissä yhteistyössä valtiovallan kanssa.

Kausityövoiman saatavuus on ratkaistava nopeasti. Yrityksissä tehdään viimeiset päätökset kesän tuotantosuunnitelmiin. Työvoimaan liittyvä epävarmuus on poistettava. Ulkomailta tarvitaan tuhansia ammattitaitoisia työntekijöitä. Lisäksi on kyettävä aktivoimaan kotimaista väkeä maaseudun töihin. MTK työskentelee tiiviisti usean ministeriön kanssa, jotta tilanne saadaan ratkaistua hyvin nopeasti.

Maatalousyrittäjät osaavat varautua, mutta siitä huolimatta tauti voi iskeä. Maatilojen varautumissuunnitelmat on syytä päivittää. Lomitusjärjestelmän toimintakykyä hiotaan kuntien, Melan, Sosiaali- ja terveysministeriön sekä MTK:n toimesta. Ilahduttavaa on, että maatalousalan opiskelijat ja oppilaitokset varautuvat toimimaan apureservinä tarvittaessa.

Maatilojen toimintaan kriisi iskee välittömästi, jos ruokaketjun toiminta katkeaa jossain vaiheessa. Tähän mennessä pyörät on pidetty pyörimässä. Valmius selviytyä jatkostakin on hyvä.

Päätöksentekijöiden on hyvä muistaa, että maatalous on kulkenut viime vuosina kriisistä toiseen. Ala ja yrittäjät ovat hauraassa vaiheessa ottamaan vastaan uusia iskuja. MTK on valmistellut toimenpideohjelmaa, jolla vähennetään riskejä ja varaudutaan tulevan satokauden haasteisiin. Nyt on varauduttava esimerkiksi siihen, että maailman kauppavirrat ovat pahasti sekaisin ensi kesänä ja syksynä. Saadaanko maailmalta valkuaistäydennystä tai kasvinsuojeluaineita? YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan koronavirus on uhka globaalille ruokaturvalle. Ruokaturva on kansakunnan hyvinvoinnin tae. Se pitää ottaa vakavasti.  MTK on keskeisellä tavalla varmistamassa yhteiskuntamme toiminnan kannalta kriittistä aluetta, ruokahuoltoa Huoltovarmuuskeskuksen alkutuotantopoolin kautta.

Vakava taloustaantuma on poikkeustilan väistämätön seuraus. Se iskee kansalaisiin monin tavoin. Kotitalouksien ostovoima heikkenee ja se vaarantaa ruokastrategiamme. Jatkossakin haluamme panostaa laatuun ja arvonlisään. Miten se tehdään ja miten voidaan vahvistaa maatalouden toimintakykyä sekä yrittäjien uskoa tulevaisuuteen? Alan keskeisten tahojen on kyettävä purkamaan tikittävä aikapommi yhdessä ja eteenpäin katsoen.

Metsäalan markkinanäkymät synkistyivät jo ennen koronaa. Ilmastonmuutoksen haaste ei silti poistu mihinkään. Metsien kestävä käyttö on ratkaiseva työkalu, kun punnerramme irti fossiilitalouden ikeestä. Tulevaisuuden kuva on suhdanteesta huolimatta valoisa.

Korona hieman säikäytti metsänhoitotöiden suunnittelijoita, mutta tilanne normalisoitui jo parissa päivässä. Ja mikäs ettei? Metsissä riittää tekemistä ja työympäristö on taatusti turvallisin mahdollinen. Metsien hoito on investointi tulevaisuuteen. Nyt on hyvä aika päivittää suunnitelmat ja ryhtyä toimeen. Pidetään tältä osin Suomi liikkeessä.

Koronan lopullista saldoa kansankunnan terveyteen ja talouteen ei tiedä kukaan. Varmaa on, että viranomaiset joka tasolla tekevät voitavansa. Itse olen läheltä seurannut kunnan johtamista poikkeusolosuhteissa. Hattua on nostettava. Mitä valtio päättää, sen kunnat pitkälti toteuttavat. On ensiarvoisen tärkeää, että valtio kantaa osansa kunnille koituvasta taloustaakasta.

Epidemia nujerretaan aikanaan. Toivoa sopii, että pahasta seuraa jotain hyvää. Maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun poistuminen voisi olla yksi hyvistä seurauksista. Me suomalaiset tarvitsemme toisiamme asuinpaikasta riippumatta. Kaupunki ja maaseutu muodostavat symbioosin. Siitä voit lukea lisää täältä.

Eli koko MTK-yhteisö: keskusliitto jäsenineen, liitot, MTK-yhdistykset sekä metsänhoitoyhdistykset; ovat jäsentensä tukena tämänkin kriisin aikana. Jokainen voi tehdä hyvää oman jaksamisensa ja ehtimisensä puitteissa.   

Nyt tarvitaan vastuuntuntoa ja välittämistä. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167