Takaisin MTK tukee hallituksen linjauksia, mutta vaatii välittömästi toimia kausityövoiman varmistamiseksi ja yritysten tasapuoliseen kohteluun 

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

MTK tukee hallituksen linjauksia, mutta vaatii välittömästi toimia kausityövoiman varmistamiseksi ja yritysten tasapuoliseen kohteluun 

20.03.2020

MTK vaatii nopeita toimia kausityövoiman varmistamiseksi alkavan satokauden töihin sekä rahoituksen varmistamista myös yrityksille, jotka eivät ole nykysäännöin Finnveran ja Business Finlandin kriisiapuun oikeutettuja, jyrähtää MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. 

Suomen hallitus ilmoitti kriisiajan vaatimista järeistä toimista työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi. MTK pitää hallituksen toimenpiteitä pääosin hyvinä. Työttömyysturvan laajentaminen yrittäjiin ja työeläkemaksujen huojennukset auttavat yrityksiä ja yrittäjiä laajalla skaalalla yritysmuodosta riippumatta. 

Finnveralle, ELY-keskuksille sekä Business Finlandille annetaan huomattavasti lisää valtuuksia ja rahoitusmahdollisuuksia. Suuri osa yrityksistä ei ole kuitenkaan näihin oikeutettuja, esimerkiksi toiminimellä toimivia maaseudun yrityksiä ei näillä voida auttaa. MTK huomauttaa myös, että maataloutta auttava Makera-järjestelmä unohdettiin täysin.  

Kausityövoimaa tarvitaan nyt – yhtään keinoa ei esitetty 

MTK on esittänyt lukuisia toimenpiteitä 16 000 maaseudulla tarvittavan kausityöntekijän saamiseksi. Työvoiman tarve ruuan tuotannossa alkaa nyt peltotöiden käynnistyessä.  Yrittäjät tekevät näinä päivinä päätökset siitä, kannattaako satoa varten investoida. Varmuus kevään ja kesän työvoimasta tarvitaan nyt. Huhtikuussa ollaan jo myöhässä.  

Maassa olevat ulkomaiset työntekijät tulee saada työllistettyä nopeutetuilla prosesseilla.  Kotimaista työvoimaa on poikkeuksellisesti saatavilla, ja tämän työvoiman saamiseksi tarvitaan aktivointia, esimerkiksi päätös nuorten palkkatuesta. Kaikki työvoimaa koskevat päätökset voidaan tehdä siten, ettei koronaviruksen torjuntaa vaaranneta. 

Hallitus esitti hyviä keinoja lomautetuksi ja työttömäksi joutuneille. Puuttumaan jäivät kuitenkin keinot ohjata lomautettuja aloille, jotka kärsivät esimerkiksi ulkomaisen työvoiman puutteesta. Paketti auttaa työttömäksi, mutta ei töihin, huomauttaa Marttila ja vaatii hallitukselta välittömästi vastauksia työvoimaa koskeviin kysymyksiin. 

Hallituksen toimenpiteet ovat tältä osin yksipuolisia, eivätkä huomioi, että suomalainen yrittäjä voi joutua lopettamaan toimintansa työvoiman puuttuessa.  

Lisätietoja: 
puheenjohtaja Juha Marttila 050 341 3167 
elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola 040 502 6810