Takaisin Töitäsuomesta.fi -palvelu laajenee naapuri- ja hätäaputöihin - tarjolla apua koronakriisissä 

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Töitäsuomesta.fi -palvelu laajenee naapuri- ja hätäaputöihin - tarjolla apua koronakriisissä 

21.03.2020

Koronaepidemia voi aiheuttaa äkillistä avuntarvetta maaseudun yrityksille ja asukkaille. MTK, ProAgria ja Suomen Kylät ry ovat päättäneet yhdessä kehittää ja laajentaa MTK:n vuonna 2018 avaamaa töitäsuomesta.fi -palvelua. Tänään palveluun on avattu hätäapu-osio koronakriisissä painivien yritysten ja ihmisten auttamiseksi. Halukkaat voivat ilmoittautua auttamaan maatilan töissä tai käymään vaikkapa kaupassa, kertoo MTK:n työvoimapalveluasiantuntija Kati Kuula. 

  

TöitäSuomesta.fi -palvelu avattiin kaksi vuotta sitten auttamaan maaseudun työvoimapulassa. Viime kuukaudet MTK, ProAgria ja Suomen Kylät ovat maa- ja metsätalousministeriön osarahoituksella kehittäneet palvelua entisestään. CoReorient Oy:n toteuttama palvelu oli tarkoitus avata uudelleen vasta myöhemmin tänä vuonna, mutta koronakriisissä auttamiseksi palvelu avattiin jo nyt uudelleen. 

- MTK:lle on tullut paljon kysymyksiä siitä, miten hätään joutunut yrittäjä voisi saada apukäsiä esimerkiksi maatilalle. Lisäksi auttamishaluiset suomalaiset ovat valmiita auttamaan maatiloilla.  Tähän tarpeeseen töitäsuomesta.fi antaa apua, kertoo Kuula. 

 Maaseudulla tarvitaan 16 000 ulkomaista kausityöntekijää, joiden maahantulo on nyt uhattuna. Lisäksi sairastuminen tai karanteeni voivat nopeasti muuttaa tilannetta maaseudun yrityksissä. 

- ProAgria on todella huolissaan maatilojen tilanteessa. Toivomme, että mahdollisimman moni ilmoittautuu maaseudun yritysten avuksi. Otamme nopeutetulla aikataululla käyttöön valtakunnallisen yhteisen asiakaspalvelunumeron. Numero 044 420 9000 avautuu 24.3.2020, ja yrittäjä saa aina apua, kertoo ProAgrian Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko. 

Maaseudulla asuu runsaasti iäkkäitä ihmisiä. Lisäksi koronaviruksen aiheuttamat päivähoidon ja koulujen rajoitukset voivat hankaloittaa esimerkiksi yrittäjyyttä. 

- Maaseudun kylissä yhteisöllisyys on voimissaan ja naapurille on totuttu antamaan apua. Toivomme, että töitäsuomesta.fi -palveluun saadaan mukaan paljon suomalaisia, jotka voivat vaikkapa kuljettaa kauppakasseja ikäihmisille tai auttaa lastenhoidossa, kertoo puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.  

Tästä päivästä lukien apua tarjoavat henkilöt voivat jättää yhteystietonsa töitäsuomesta.fi -palveluun. Apua tarvitsevat yritykset - maatilojen lisäksi esimerkiksi kyläkaupat - voivat hakea palvelusta auttavia käsiä ensi viikon tiistaista alkaen, kun palveluun on saatu avuntarjoajia mukaan.  

Töitäsuomesta.fi -palvelussa myös opiskelijat voivat ilmoittautua maatilayritysten avuksi ja lomituspalveluiden tueksi. 

Lisätietoja:  
työvoimapalveluasiantuntija Kati Kuula, MTK, 045 112 9173 
toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko, ProAgria, 040 508 1393 
puheenjohtaja Petri Rinne, Suomen Kylät ry, 040 555 3232