Sisältöjulkaisija

angle-left null Puheenjohtaja Viljanen MTK:n valtuuskunnan kokouksessa: metsäpuolella menee hyvin, maatalouden kannattavuuskriisi ei ole helpottanut

Tiedote

Puheenjohtaja Viljanen MTK:n valtuuskunnan kokouksessa: metsäpuolella menee hyvin, maatalouden kannattavuuskriisi ei ole helpottanut

21.11.2018

– Suurin kannattavuusongelmamme syy on se, ettei kohonneita tuotantopanosten hintoja olla kyetty viemään tuottajahintoihin. Kansan tuki myötävaikutti kriisipaketin syntymiseen, jossa yli kolmasosa valtion budjettiriihen liikkumavarasta kohdistettiin maatalouteen, valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen totesi MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 21.11. Espoossa. 

– Vaikka tilanne on vaikea ja taloudellinen ahdinko monessa kohdassa syventää ratkaisun synnyttämää epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, on tästä päästävä eteenpäin. Meidän pitää tunnistaa ja tunnustaa myös onnistumisemme edunvalvonnassamme. Ilman kovaa edunvalvontaa ei olisi verotuksen viiden prosentin yrittäjävähennystä, eivätkä eläinten hyvinvointilaki tai elintarvikemarkkinalainsäädäntö etenisi hyvään suuntaan. Ilman edunvalvontaa ei myöskään kiinteistöverouudistusta olisi saatu torpattua, Viljanen muistutti.

Viljanen otti kantaa myös ilmastomuutoksen asettamiin haasteisiin, joihin suomalainen viljely ja metsänhoito voi joutua vastaamaan.

– Meillä ei ruuan ja puun tuottajina, hiilen ja ravinteiden sitojina, ole mitään syytä tyytyä meille tarjottuun ympäristöpahiksen rooliin. Suomalainen vastuullisesti tuotettu ruoka, puu ja energia voivat olla taloudellinen ratkaisu, joka nojaa kotimaiseen osaamiseen, työhön ja raaka-aineisiin, Viljanen sanoi.

Viljanen muistutti myös tuotteiden brändäämisestä.

– Meitä viljelijöitä on viime vuodet ohjeistettu erikoistumaan ja brändäämään tuotantoamme ihan tilatasolta saakka. Meille on usein kerrottu kuinka erikoistuminen, tuotteistaminen ja brändääminen, vaihtoehtoisten jakelukanavien etsiminen ja suoramyynti olisivat keinoja tilojemme talouden vahvistamiseen. Monet viljelijät ja pienjalostajat ovat ottaneet näistä ohjeista onkeensa ja laittaneet kaiken peliin kulkeakseen tuota polkua.

– Siksi en voi kuin ihmetellä sitä lepsuutta, jolla Tampereella paljastuneeseen ruokaväärennökseen on suhtauduttu. Suuri kaupallinen toimija on hyödyntänyt pienten tuottajien hyvää mainetta ja myynyt aivan muuta alkuperää olevaa ruokaa. Rangaistuksista tai sanktioista ei ole puhuttu kuitenkaan mitään. Jos tilojen päässä olisi ollut ongelmia, olisi tullut heti sanktioita, Viljanen sanoo.

Viljanen viittasi puheessaan mediassa levinneeseen kohuun tamperelaisen hotellin ravintolan lihan alkuperästä. Liha ei ollut peräisin ilmoitetusta paikasta eikä luomutuotettua, kuten oli kerrottu.

Lopuksi Viljanen vetosi järjestön yhtenäisyyden puolesta.

– Vain yhtenäinen etujärjestö on vahva ja meille suorastaan elinehto, ja sitä pitää vaalia. Taistelu elinkeinojemme, niiden olemassaolon ja tulevaisuuden puolesta on jatkuvaa.

MTK:n valtuuskunta kokoontuu 21.-22.11.2018 Espoossa.

Lisätietoja:
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen, puh. 050 525 2727