null Jäsenillan tallenne: Suuri hiili-ilta

Uutinen – Maaseutuympäristö

Jäsenillan tallenne: Suuri hiili-ilta

11.3.2021

Maa- ja metsätalous ovat ainoat sektorit, jotka sitovat tuotteisiinsa ja maaperään hiiltä ilmakehästä. 4.3. järjestetyssä MTK:n jäsenillassa keskusteltiin hiilimarkkinoista maanomistajin silmin ja laskettiin hiilivirtoja. Tavoitteenamme on saada näkyväksi viljelijän työ hiilen sidonnassa niiltäkin osin, mitä ei noteerata virallisessa inventoinnissa.

Anssi Kainulainen MTK:sta avasi hiilimarkkinoiden kehittymisestä, markkinoihin perustuvan laskennan kriteereistä ja laskennan yhdenmukaistamisen tarpeista. Vapaaehtoisia järjestelmiä löytyy kaikista maankäyttöluokista (metsät, maatalous, kosteikot), mutta järjestelmät eroavat esimerkiksi laskennan tarkkuuden ja hiilinielun pysyvyyden suhteen.

Hiilivirtojen laskeminen havainnollistaa mm. nurmien merkitystä hiilen sidonnassa ja satoon lyhytaikaisesti sitoutuvaa hiiltä. Maarit Kari ProAgriasta esitteli MTK:n ProAgrialta tilaamaa maatilojen hiililaskuria, joka avataan Oivassa-jäsenportaalissa jäsenille ensi kuussa. Tällöin päästään laskemaan maatilojemme hiilivirtoja. Kyseessä on karkea työkalu maatilan ilmastoimien kehittämiseksi. Laskuria tarkennetaan tutkimuksen tarkentuessa.
 

Katso jäsenillan videotallenne:

 Liisa Pietola

ympäristöjohtaja

maa- ja metsätaloussektoreiden ympäristö-, ilmasto-, luonnonsuojelu- ja maankäyttöasioista vastaava johtaja, kestävä kehitys ja ympäristövastuu, kansainväliset ympäristöasiat

+35820 413 2434

+35850 438 4014

aiheet: hiilensidonta, jäsenilta, hiililaskuri

Suositellut artikkelit

8.4.2021 järjestetyn jäsenillan tallenne. Teemana Vienti ja kansainvälinen kauppa