null Uusi ministeri

Blogi – Maaseutuympäristö

Uusi ministeri

8.5.2017

Maa- ja metsätaloutta ja maaseutua koskien hallituksen päätös kolmesta uudesta ”työmiehestä” on iso ja tärkeä asia. Toki sillä voidaan leikitellä, mutta itselleni oman substanssiministerin nimittäminen on ollut aina hyvin tärkeä asia. Oli kyse sitten mistä hallituksesta tahansa.

Kunnioitan aina ministeriä, jolla on omaa konkreettista kokemusta ja tuntumaa maa- ja metsätalouteen. Se on lähtökohtana paljon suurempi asia kuin uskotaan. Ja olenpa niin monta ministeriä nähnyt ja kokenut, että tällä on puolensa.

Suhtauduin jo alun perin nuivasti, kun pääministeri päätyi yhdistelmäministeriin, vaikka tiesinkin, että monet pitivät hyvänä ympäristö- ja maatalousministerin yhdistelmää. Maatalouden asioiden hoito vaatii omansa ja onpahan se ihme, jos ei Keskusta tätä ymmärrä. Väheksymättä lainkaan muita ministeriötä. Erityisen tärkeätä pidän sitä, että meillä on aito edustaja EU:iin päin. Meidän uskottavuutemme maatalous- ja nyt myös metsäasioissa on myös henkilökysymys.

JARI LEPPÄ on pitkän linjan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on käytännön viljelijä, maidontuottaja. Osaaminen on laajaa ja myös ihmisläheistä.
Haasteet ovat kovat; samoin odotusarvotkin. Uusi ministeri tarvitsee kuitenkin myös työrauhan ja mahdollisuuden keskittyä työhön perusteellisesti. Lienee niin, että kaksi vuotta on aikaa ja se on lyhyt aika. Tukea voimme antaa uudelle ministerille monella tavalla, mutta tärkeintä on omien tuki. Siis maa- ja metsätalouden ja maaseudun ihmisten tuki.

Toki me odotamme tuloksiakin. Niitä on kuitenkin mahdollista saada aikaan, kun aitoa yhteistyötä löytyy. Isot asiat ovat edessä. Niistä suurin on yleisesti kannattavuuden parantaminen. Ei ole yhtä eikä kahta keinoa vaan monia ja tehokkaita pitää löytää. Ei niitä yksi ministeri saa aikaan, mutta jos saisi edes alkuun niin hyvä.

Tuntien Jari Lepän varsin hyvin voin sanoa, että hänellä on sekä halu että tahto viedä asioita eteenpäin. Siihen saamme kuitenkin tottua, että Jari on realisti myös omilleen. Se tarkoittaa, että häntä kannattaa kuunnella tarkoin. Olkoon tämä vinkki myös MTK:lle.  

Tämä kirjoitus ei ole ylistystä tai kehumista. Tarkoitukseni on kannustaa maaseudun ihmisiä positiivisuuteen, kun jo hieman valoa on näkyvissä. Tiedän hyvin, että politiikalla emme suoraan kaikkia asioita ratkaise mutta sen kautta voidaan ovia avata. Näenkin, että uuden ministerin tulo rohkaisee.

Toivottavasti olet samaa mieltä.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012