Takaisin Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiksi (yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäsäännöt)

Lausunto

Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiksi (yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäsäännöt)

05.02.2020

Maa- ja metsätalousvaliokunta

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle koskien ehdotuksia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksiksi (yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäsäännöt) ja esittää lausuntonaan seuraavaa.

MTK pitää tärkeänä siirtymäkauden säädösten nopeaa käsittelyä toimeenpanon keskeytymättömyyden näkökulmasta. On valitettavaa, että siirtymäkauden lainsäädäntöä ollaan säätämässä yhdeksi vuodeksi, kun käytännössä kaikki tahot olettavat siirtymäkauden pituuden olevan vähintään kaksi vuotta. Tämä on valitettavaa ainakin hallinnon työmäärän, toimeenpanon jatkuvuuden ja maatalousyrittäjien toimialaa koskevan tulevaisuuden luottamuksen näkökulmista. Käytännössä tämä lyhytjännitteisyys siirtymäkaudessa näkyy maakunnissa esimerkiksi hanketoiminnassa.

Suomen kannalta keskeinen epävarmuustekijä siirtymäkauden säädösluonnoksissa on Etelä-Suomen kansallisen tuen jatkumisen turvaavan säädöskohdan puuttuminen. Toinen Suomen kannalta tärkeä asiakohta on varmistaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toiminnan keskeytyksetön jatkuminen ja säädöspohja, jolla voidaan turvata kokonaisrahoituksen jatkuminen vuositasolla kuluvan ohjelmakauden laajuudessa ilman, että tästä aiheutuu uhkaa ohjelman rahoitukselle uuden ohjelmakauden lopussa.

Maatalousyrittäjän näkökulmasta olennaista on eri tukijärjestelmien ja ohjelmien keskeytyksetön jatkuminen. Tämän tulee olla tilanne myös investointi- ja nuorten viljelijöiden aloitustukien osalta. Ei ole alalle, eikä myöskään valtiontaloudelle eduksi, jos esimerkiksi maatalouden investointitukien myöntö ja samalla maatalouden rakentamisinvestoinnit keskeytyisivät kokonaan siirtymäkaudella.


Juha Lappalainen

tutkimuspäällikkö, maatalous

maatalouden tulo- ja rakennepolitiikka, EU:n ja kansalliset tuet, tilastot ja tutkimukset, maatalouspoliittinen aineisto

+358 20 413 2415

+358 40 546 6675