Takaisin Metsäalan koulutus vetää, maatalousala tarvitsee vetovoimaan potkua

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Metsäalan koulutus vetää, maatalousala tarvitsee vetovoimaan potkua

12.06.2020

Kevään yhteishaku osoitti, että vahvat maa- ja metsätalous alueet säilyttävät vetovoimansa opiskelijahaussa vuodesta toiseen. Osa on jopa parantanut asemiaan. Silti fakta on, että ikäluokat pienenevät ja luonnonvara-alan kokonaisopiskelijamäärät vähenevät vuosi vuodelta.

Maatalousalan uusien opiskelijoiden määrä ammatillisessa peruskoulutuksessa on rakennemuutoksen ja ajan myötä vähentynyt vähitellen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana se on vaihdellut kahdentuhannen molemmin puolin. Keskimäärin yksi maatalousopiston opetuspiste vuodessa on sulkenut ovensa.

Vuoden 2020 yhteishaussa vetovoimaisimmat maaseutuopistot olivat Ammattiopisto Livia Paimiossa, Hyria koulutus Mäntsälässä, Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kannuksessa, Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto Sastamalassa, Ammattiopisto Sedu Ilmajoella ja Oulun seudun Ammattiopisto Muhoksella. Näissä kaikissa ammattiopistoissa ensisijaisten opiskelijoiden määrä ylitti aloituspaikkojen määrän. Oppilaitoksia yhdistää eläintenhoidon kouluttaminen, joka houkuttelee erityisesti tyttöjä.

Agrologikoulutuksen kiinnostus on hiukan viime vuosina hiipunut. Opiskelijamäärät ovat olleet parhaimmillaan yli 1000 hakijaa yhteensä. Nyt kaikki opiskelijat pääsevät käytännössä opiskelemaan agrologeiksi. Luonnonvara-alan ammattikorkeakoulut ovatkin aloittamassa yhteistä vetovoimakampanjaa opiskelijoiden houkuttelemiseksi alalle.

Myös maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maataloustieteet ovat ilahduttavasti kiinnostaneet opiskelijoita. Viimeisen viiden vuoden aikana kokonaisopiskelijamäärä on lisääntynyt kahdesta ja puolesta sadasta reiluun kolmeen sataan hakijaan.

Metsäalan koulutuksen vetovoima on säilynyt ja jopa lisääntynyt viime vuosina. Metsäalan ammatillisen koulutuksen aloittaneiden opiskelijoiden määrä on noussut noin 900 opiskelijasta 1200:aan. Vain tämän vuoden yhteishaussa oli pieni notkahdus ensisijaisten opiskelijoiden määrässä.

Hakijoita metsäalan perustutkintoon on riittänyt hyvin Etelä-Savon ammattiopistossa Mikkelissä, Koulutuskeskus SEDUssa Ähtärissä, Pohjois-Suomen ammattiopistoissa Oulussa, ja Rovaniemellä sekä eteläisessä Suomessa Ammattiopistossa KEUDAn Mäntsälässä. Metsäkoneenkuljettajista onkin ollut jatkuva pula biotalousbuumin aallon harjalla.

Metsätalousinsinöörin tutkinnon vetovoima oli tänä vuonna erinomainen. Kaikki metsätalousinsinöörin koulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut lisäsivät hakijamäärää tämän kevään yhteishaussa. Hakupaine oli keskimäärin 2,3 aloituspaikkaa kohden. Näin ollen yli puolet hakijoista eivät saaneet haluamaansa opiskelupaikkaa.

Ilahduttavaa oli myös metsänhoitajan ammatin kiinnostus. Molemmissa yliopistoissa niin Helsingissä kuin Joensuussakin hakijamäärät lisääntyivät viime vuodesta.



Susanna Kumpulainen

johtaja, koulutus- ja tiedepolitiikka, digitalisaatio

luonnonvara-alan koulutus, tutkimuspolitiikka, YES ry - yrittäjyyskasvatus

+358 20 413 2570

+358 40 735 2138

aiheet: metsätalous, maatalous, koulutus, yhteishaku, susanna aro, metsäala