Takaisin Lausuntopyyntö luonnoksesta Valtioneuvoston asetukseksi biomassojen ravinteiden kierrätyksestä edistävään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä investointeihin myönnettävästä valtionavustuksesta

Lausunto

Lausuntopyyntö luonnoksesta Valtioneuvoston asetukseksi biomassojen ravinteiden kierrätyksestä edistävään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä investointeihin myönnettävästä valtionavustuksesta

08.04.2016


MTK kiittää mahdollisuudesta lausua Valtioneuvoston asetusluonnoksesta biomassojen ravinteiden kierrätystä edistävään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä investointeihin myönnettävästä valtionavustuksesta.

MTK:n näkemyksen mukaan biomassojen ravinteiden kierrätystä edistävään tutkimus-, kehittämis-, ja innovaatiotoimintaan sekä investointeihin kohdennettava tuki on kannatettava ja erityisen tärkeä, jotta maa- ja metsätaloudessa syntyvistä biomassoista kehitetään uusia tuotteita, energiaa ja palveluita, edistetään maatilamittakaavan kiertotaloutta ja teknologian käyttöönottoa sekä paikalliseen, hajautettuun energiantuotantoon perustuvia malleja.

Samaan aikaan on valmisteilla luonnonvara-alan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteinen biotalouden erikoistumiskoulutusopistojen suunnittelu ja kehittäminen, jonka ohjausryhmässä MTK on mukana. Sen tavoitteena on:
•    lisätä asiantuntijoita ja yrittäjiä, jotka hallitsevat sekä biomassojen käyttö-, jalostus- ja vienti-mahdollisuudet että potentiaaliset teknologiat ja logistiikkaketjut, ja osaavat yhdistellä näitä alueiden biomassaresurssien ja yritysverkostojen varaan rakentuvien yrityssymbioosien muodostamiseksi
•    auttaa löytämään, vahvistamaan ja kehittämään yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa biotaloutta edistäviä prosesseja erityisesti kansainvälisten biotuotetehtaiden ja pk-sektorin näkökulmasta.
•    luonnonvara-alan osaamista täydennettävä erityisesti tekniikan, bioprosessitekniikan, teollisen mikrobiologian, kemian, kestävän kehityksen ja bisnesosaamisella. 

MTK pitää tärkeänä, että kytkentä syntyvien hankkeiden ja uuden osaamisen kasvattamisen välillä on tiivis.

MTK:n mukaan on erityisen hyödyllistä, että juuri tämä tukimuodon tuensaaja voi olla pk-yritys ja myös julkisoikeudellinen yhteisö. Tämän mukaan myös tutkimuslaitokset, yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammattiopistot (esim. opetusmaatilat demonstraatioympäristönä) voivat olla hakijoina. Monimuotoinen yhteistyö lisää vaikuttavuutta ja osaamista. MTK kysyykin, tulisiko yhteistyöhankkeista pk-yritysten ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden kesken palkita enemmän kuin 15 %:n korotuksella.

MTK kannattaa erityisesti kokeiluohjelmatyyppistä rahoitustapaa, jossa tavoitellaan teknologian nopeaa käyttöönottoa. Ehdotettu rahoitusmuoto mahdollistaa suomalaisen kokeilu- ja innovaatiotoiminnan ilman, että edellytetään kansainvälisiä kumppanuuksia. Tämä keventää hakua ja mahdollistaa kokeilujen ketterämmän suunnittelun ja toimeenpanon.

Jos tuki maksetaan vasta jälkikäteen, tämä voi muodostua liian vaativaksi kynnykseksi hakijoille. Kun tavoitellaan aidosti uusia innovaatioita ja ratkaisuja, ne vaativat kokeilun alusta saakka rahaa käyntiin lähteäkseen. Tulisi siis harkita, onko mahdollista saada osa tuesta heti hankkeen käynnistysvaiheessa tai ainakin varmistaa, että todellisten kustannusten muodostumisen ja maksatuksen välinen aika on tiedossa.

MTK painottaa, että laajemman käytännön mittakaavan kokeilutoiminnan on perustuttava pienemmän mittakaavan perustutkimukseen ja vahvaan tieteelliseen näyttöön teknologian toimivuudesta.   

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Antti Sahi                         
toiminnanjohtaja

Susanna Tauriainen
koulutusjohtaja