Takaisin Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017; ympäristön- ja luonnonsuojelu (ml. Metso)

Lausunto

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017; ympäristön- ja luonnonsuojelu (ml. Metso)

30.09.2016

Ympäristövaliokunta

METSO-periaatepäätöksessä 2014 asetettiin tavoitteeksi, että maanomistajien vapaaehtoisesti tarjoamia alueita perustetaan yksityisiksi luonnonsuojelualueiksi, hankitaan valtiolle tai rauhoitetaan määräajaksi yhteensä 96 000 hehtaaria vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi ympäristötuella ja luonnonhoitohankkeilla turvataan yhteensä 82 000 hehtaaria talousmetsien luontokohteita. Ohjelmalla pyritään pysäyttämään metsäluonnon köyhtyminen ja edistämään metsien suomalaisille tuottamaa hyvinvointia. 

Puunkäytön lisääntyessä myös metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen on entistä tärkeämpää. Valitettavasti hallituksen kehyspäätöksessä METSO-ohjelmaan ja metsäluonnonhoitoon kohdennettua rahoitusta kuitenkin leikattiin merkittävästi. 

Ympäristöministeriön hallinnonalalla luonnonsuojelualueiden hankintaan esitetään käytettäväksi 18,63 milj. euroa, josta alustavasti noin 8 milj. euroa varataan METSO-ohjelman mukaisten alueiden hankintaan ja korvauksiin.  
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla metsäluonnon hoitoon esitetään käytettäväksi 3,027 milj. euroa. Tästä 2 milj. käytettäisiin ympäristötukeen, jolla rahoitetaan myös määräaikaisia suojelusopimuksia, ja 1 milj. luonnonhoitohankkeisiin.  

Rahoituksen nykytaso ei riitä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Metsänomistajat ovat ottaneet METSO-ohjelman hyvin vastaan ja monimuotoisuudelle arvokkaita kohteita on tarjottu runsaasti suojeluun. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mahdollista edes uusia kaikkien aiemmin solmittuja määräaikaisia suojelusopimuksia. Ohjelmaa toteutetaan käytännössä vain viiden eteläisimmän maakunnan alueella. Riskinä onkin, että saavutettu metsänomistajien positiivinen suhtautuminen ja kiinnostus metsien suojeluun ja luonnonhoitoon menetetään.  Määrärahojen taso tuleekin palauttaa ohjelman edellyttämälle tasolle heti kun valtion taloustilanne antaa siihen mahdollisuuden. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Lea Jylhä
metsäasiantuntija