Takaisin Kotimaista sipulia talviruokiin

Tiedote

Kotimaista sipulia talviruokiin

17.01.2017

Vanha totuus on, että ruoanvalmistus alkaa lähes aina sipulin kuorimisesta ja pilkkomisesta. Kylmänä kautena maistuvat klassiset keitot, padat ja uuniruoat, joihin kaikkiin kuuluu sipulia. Haudutettaessa ja miedolla lämmöllä paistettuna talveksi varastoitu sipuli saa pehmeän rakenteen ja maun.

Tuttu keltasipuli

Suomalaisten lempisipuli on kepa- eli keltasipuli. Sitä kasvatetaan ja varastoidaan kysyntää vastaava määrä niin, että sipulia on aina saatavana kotimaisena. Keltasipulin makua voi luonnehtia paahtuneeksi, melko pähkinäiseksi. Keltasipuli maistuu aromikkaalta, ei lainkaan kitkerältä. Se sopii kaikkeen ruoanlaittoon, myös sipulikeiton pääraaka-aineeksi.

Sipuli kuuluu blinikauteen

Raakana sipulista tulee esiin kirpeä, melko terävä maku. Kun sipulin hienontaa huolellisesti terävällä veitsellä leikkuulaudalla, sen maku säilyy miellyttävänä. Pienet, raa’at sipulikuutiot maistuvat blinien kanssa mädin, smetanan ja pippurin saattelemina. Jos sipuli maistuu liian voimakkaalta, sipulihakkeluksen voi huuhdella juoksevassa vedessä.

Hyväksi terveydelle

Sipuli avaa hengitysteitä ja helpottaa flunssaista oloa. Pitkään haudutettu sipulikeitto sopii niin toipilaalle kuin kenelle tahansa hoitamaan ja lisäämään vastustuskykyä. Keittoon kannattaa yhdistää monenlaisia sipuleita, myös valkosipulia. Sipulin valtti ovat flavonoidit, erityisesti kversetiini ja valkosipulissa allisiini. Flavonoidien ansiosta sipuliruoat osana monipuolista ruokavaliota auttavat elimistöä selviämään bakteerien ja virusten hyökkäyksiltä.

Käytä vaihdellen

Valitse keltasipulin rinnalle vaihteeksi puna-, hopea-, salotti- ja valkosipuleita. Purjo, ruoho- ja kevätsipuli tuovat kevään tuntua lautaselle. Yhdistele ruokiin erilaisia sipuleita. Salaatteihin sipulit kannattaa talvella aina marinoida, jolloin niiden maku pehmenee.

Sipulilla on kunniakkaat perinteet. Keltasipulia arvellaan viljellyn jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua Länsi-Aasian vuoristossa. Sipuli on suosionsa ansainnut.

Valtakunnallista sipulin teemaviikkoa vietetään viikolla 4 (23. – 29.1.)

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Virtanen, MTK, 0400 544728

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Lämpimät sipulivoileivät
http://www.kasvikset.fi/component/yoorecipe/recipe/70-lampimat-sipulivoileivat

Perunablinit
http://www.kasvikset.fi/component/yoorecipe/recipe/120-perunablinit

Neljän sipulin keitto

http://www.kasvikset.fi/keittokirja/ruokaryhmittain/keitot/recipe/346-neljan-sipulin-keitto



Saatat olla kiinnostunut myös näistä