Takaisin MTK:n kannanotto maatalouden rooliin ESR/LULUCF-lainsäädännössä

Uutinen

MTK:n kannanotto maatalouden rooliin ESR/LULUCF-lainsäädännössä

21.03.2017

Euroopan parlamentissa ja neuvostossa valmisteilla olevassa ilmastopaketissa sekä ESR- että LULUCF-lainsäädäntö vaikuttavat keskeisesti CAP:in mahdollisuuksiin edistää EU:n ilmastotavoitteita. Etenkään maatalouden mahdollisuuta sitoa, säilöä ja kierrättää hiilidioksidia ei ole otettu huomioon.

MTK:n 20.3. Euroopan parlamentin jäsenille lähettämän LULUCF/ESR-lainsäädäntöä koskevan kantapaperin pääviestit ovat:

1)  Maatalous/CAP tarvitsee viittauksia hyviin viljelykäytäntöihin, jotka sitovat ja säilövät hiiltä kasveihin ja maaperään.
2)  Maatalous tarvitsee enemmän hiilijoustoja kuin 280 Mt CO2-ekv. Tiettyjen meppien esittämä 145 Mt CO2-ekv lisäjousto kuitenkin jaetaan jäsenmaihin hoidetun metsäpinta-alan mukaan.
3)  Hiilijoustot on priorisoitava maataloudelle.
4)  Delegoidut säädökset (asetuksenantovaltuus) on saatava mahdollisimman rajalliseksi, koskien mm. hiilivaraston vertailutason määrittelyä: Eli täytäntöönpanosäädökset on annettava jäsenmaille.
5)  Lainsäädäntö ei saa estää turvemaiden viljelyä. Se on vastoin omaisuuden suojaa ja Pariisin sopimusta sekä kestävyyden sosiaalista pilaria.
6)  Maatalous tarvitsee ilmastonmuutokseen sopeutumista, joka on unohdettu lainsäädännöstä. Esimerkiksi peltojen kuivatus on ilmastonmuutokseen sopeutumista, joka myös samalla vähentää päästöjä.