Toimintopainikkeet

Metsätuottajajärjestöjen merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa


27.6.2017

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tutkija Salla Rantala on selvittänyt Maaseudun kehittämisjärjestö FFD:lle ja YK:n elintarvikejärjestö FAO:lle kehitysmaiden metsätilojen merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Selvityksen työstämisessä on ollut mukana myös IUCN (International Union for Conservation of Nature) sekä IFFA (International Family Foresrty Allaince). Selvitys julkaistiin 12.6. Maailman tuottajajärjestö WFO:n kokouksessa Helsingissä.

Selvityksen mukaan pienmetsänomistajat, yhteisömetsät ja osuuskunnat ovat tärkeässä asemassa hillittäessä ilmastonmuutosta. Maailman 1,5 miljardia pientuottajaa erityisesti kehitysmaissa ovat jo nyt erityisen altistuneita ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Siksi kansallisten organisaatioiden ja metsätuottajajärjestöjen tukeminen on erityisen tärkeää. Paikallisen tason toiminta järjestöjen kautta muodostaa sillan kansalliseen poliittiseen vaikuttamiseen.

Ilmastonmuutos, sen hillitseminen ja siihen sopeutuminen ovat tuoneet selvityksen mukaan pienmetsäntuottajien ja yhteisömetsien järjestöille konkreettisen mahdollisuuden osoittaa metsien eteen jo tehdyn työn merkityksellisyyden sekä järjestöjen osaamisen. Työ ilmastonmuutoksen puolesta vaatii kuitenkin ylimääräistä työpanosta ja osaamista, eikä sitä välttämättä aina löydy järjestöistä.

Lisätäkseen toimintansa vaikuttavuutta järjestöt tarvitsevat kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä. Työ metsäjärjestöissä ilmastonmuutoksen puolesta on vaikeaa yksin ja ilman verkostoja.

Rantalan selvityksessä käydään myös läpi, kuinka monien kehitysmaiden perinteisissä maataloustuottajajärjestöissä metsien rooli on alkanut korostua. Selvityksen esimerkit ovat Guatemalasta, Tansaniasta, Keniasta, Nepalista, Sambiasta, Etiopiasta ja Vietnamista, joista kaksi jälkimmäistä ovat FFD:n metsäprojekteista.

 

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää