Takaisin WFO:n yleiskokous kokoaa maanviljelijöitä ympäri maailman Helsinkiin

Uutinen

WFO:n yleiskokous kokoaa maanviljelijöitä ympäri maailman Helsinkiin

12.06.2017

WFO:n yleiskokous on käynnissä Helsingin Finlandia-talolla. 44 maasta saapuneet maanviljelijäjärjestöjen ja -osuuskuntien edustajat hakevat kokouksessa yhteistä näkemystä, miten globaalia ruuantuotantoa voidaan tehostaa kestävällä tavalla ja miten maa- ja metsätaloutta kehittämällä voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Kokouksessa keskustellaan myös, miten viljelijöiden heikentynyttä asemaa ruokaketjussa voidaan parantaa ja minkälaisin edellytyksin maataloustuotteiden kansainvälistä kauppaa voidaan vapauttaa.

Kolme päivää kestävä kokous alkoi maanantaina 12.6. viidellä työpajalla, joiden pohjalta tehdään yhteenvedot tiistain paneelikeskustelun taustamateriaaliksi. Työpajojen aiheet ovat:


Avajaisia vietettiin Sibeliuksen sävelin

Yleiskokouksen avajaisia vietettiin maanantaina Sibelius-teemalla. Ohjelmassa nähtiin ja kuultiin Suomen klassisen musiikin ja tanssin nuoria, nousevia kykyjä. Vaikuttava Tuonelan joutsenen säveliin pohjautuva tanssiesitys nähtiin Maan ja metsän laulu -juhlanäytelmässä esiintyneeltä Oskari Nyyssöseltä. Ohjelmassa kuultiin mm. hieno Andante Festivo -jousikvartetin esittämänä. Kulttuuriohjelma päättyi komeasti Finlandia-hymniin filharmonisen kuoron ja heidän ranskalisen ystävyyskuoronsa esittämänä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti avauspuheenvuorossaan viljelijöiden ja metsänomistajien tärkeää roolia ruokaturvan takaajina ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.

- Meidän tulee taata, että viljelijöiden ääni tulee kuuluviin , kun päätöksiä tehdään, Marttila korosti.



Marttila nosti oman ruuantuotantomme merkityksen maamme historialle ja metsiemme renessanssin taloutemme vahvana ajurina.

-Metsätalous elää nyt renessanssia Suomessa. Metsä on tärkeä paitsi taloudellemme, mutta myös virkistyksen ja hyvinvoinnin lähteenä.

WFO:n istuva puheenjohtaja William Rollestone korosti viljelijöiden tärkeää roolia yhteiskunnallisen vakauden takaajina

-Väestö, joka kykenee varmistamaan ruuantuotantonsa, kykenee myös helpommin huolehtimaan koulutuksesta ja investoimaan sosiaaliseen hyvinvointiin.

Rollestone korosti myös maatalouden erittäin tärkeää roolia talouskasvun ja työmahdollisuuksien luojana.



Nasima Razmyar toi kokoukseen Helsingin kaupungin tervehdyksen, jossa hän korosti mm. kaupungin roolia ruokakulttuurin mahdolistajana.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sijaisti hallituskriisin takia avajaisista pois jäänyttä pääministeri Juha Sipilää.

-Arvostan suuresti MTK:ta sekä maanviljelijöitä siitä työstä, jotka he ovat tehneet koko suomalaisen yhteiskunnan eteen Tiilikainen sanoi.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kiitteli viljelijöitä hyvästä yhteistyöstä ja kertoi ilmastonmuutoksen tuomista haasteista maataloudelle.

-Sää on maailman voimakkain voima, Taalas muistutti.

Avajaisissa nähtiin myös videotervehdyksiä WFO:n yhteistyökumppaneilta.

FAO:n pääjohtaja Grazino da Silva korosti videotervehdyksessään, että maataloutta on kehitetävä ilmastonmuutoksen kannalta kestävämmäksi.

Avajaiset päättyivät illalliseen, jossa nautittiin mm. Herrakunnan lampaan tuottamaa lampaanlihaa.


Yhteiset suuntaviivat vahvistettiin

Tiistain ja keskiviikon aikana kokouksessa vahvistettiin järjestön uusi strategia ja luotiin linjauksia tuleville vuosille. WFO haluaa vahvistaa asemaansa kansainvälisissä toimielimissä, kuten esimerkiksi YK:ssa. Kokouksessa valittiin myös WFO:lle uusi puheenjohtaja. Seuraavat kaksi vuotta puheenjohtajana toimii eteläafrikkalainen Theo de Jager.

Painopisteinä keskusteluissa järjestön kehittämisen ja talouden tasapainottamisen lisäksi olivat mm. ilmastomuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä. Viljelijät ovat ensimmäisiä, jotka kohtaavat ilmastonmuutoksen vaikutukset ja hillitsemistoimenpiteet käytännön tasolla. Heidän ääni halutaan paremmin kuuluviin pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Tuottajien aseman parantaminen markkinoilla on myös globaali haaste, vaikka olosuhteet ovatkin erilaisia maanosista ja maista riippuen.

Ensi vuonna vastaava yleiskokous järjestetään Moskovassa.