Takaisin Ehdotus maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta

Lausunto

Ehdotus maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi eräiden elintarvikkeiden alkuperämaan ilmoittamisesta

18.11.2016

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua asetusluonnoksesta ja toteaa, että asetus on askel eteenpäin alkuperämerkintöjen selkeyttämisessä. 

MTK on johdonmukaisesti vaatinut yrityksille nykyistä selvempää ja tarkempaa velvoitetta kertoa elintarvikkeiden alkuperästä. Elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen selkeyttämisen edistäminen systemaattisesti on tärkeää sekä EU:n että kansallisella tasolla. 

Alkuperämerkintävelvoite osoittaa arvostusta ruoan tuotantoa kohtaan. Suomalainen ruoan tuotanto on laadukasta pellolta pöytään ja on kohtuullista myös ruoan tuottajaa kohtaan, että alkuperä kerrotaan reilusti myös valmisteissa: niin liha- kuin maitotuotteissa

Taustamuistio perustelee hyvin, miten kuluttajan tiedon tarve ja kiinnostus ruoan alkuperää kohtaan on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Erityisen mielenkiinnon kohteena on asetusehdotuksen sisältämien eläinperäisten tuotteiden (maito, liha) alkuperä. Globaaleilla ruokamarkkinoilla elintarvikkeet liikkuvat rajojen yli niin maailmalla kuin EU:n sisämarkkinoilla ja ruoan alkuperä hämärtyy. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä ruoka tulee ja miten se on tuotettu.

Hyvää asetusehdotuksessa on se, että kuluttaja tulee saamaan elintarvikkeista nykyistä tarkempaa alkuperätietoa, vaikkakin vain rajatusti lihasta ja maidosta sekä näitä ainesosana sisältävistä tietyistä tuotteista. 

MTK pitää erinomaisena, että jo pitkään tuottajien ja kuluttajien toimesta vaadittu raaka-aineen alkuperän ilmoittamisvelvoite laajenee ainesosana käytettyyn lihaan, kuten lihavalmisteisiin ja valmisruokaan. Suomessa on liha-alan yrityksiä, jotka valmistavat elintarvikkeita Suomeen tuoduista raaka-aineista, kertomatta liharaaka-aineen alkuperää. Lihan alkuperä tulisi kertoa aina.

MTK ehdottaa, että asetuksen piiriin nostetaan jo ehdotettujen lihalajien lisäksi poro ja hevonen, joita hyödynnetään kaupallisesti Suomessa. Näiden lihojen osalta alkuperän ilmoittaminen ei ole nykyisellään aina selvää. 

MTK katsoo, että on hyvä, että asetus varmistaa sen, että valmisruoissa on aiempaa tarkemmin ilmoitettava raaka-aineiden alkuperä. Sen sijaan eriarvoistavalta ja epäreilulta vaikuttaa se, että lihan alkuperä tulee ilmoittaa, mutta ruoissa mahdollisesti käytetyn ulkomaisen maidon, kerman ja juuston alkuperää ei tarvitse ilmoittaa. Tämä ei selkeytä vaan entisestään sekoittaa alkuperän selville saamista ruoan pakkauksista. Asetusehdotus mahdollistaisi kotimaisuusmielikuvan luomisen tuontimaidolle ollen suoranaista Suomi-pesua. 

MTK painottaa, että alkuperämerkintöjen pakollisuuden tulisi koskea myös tuontielintarvikkeita. Suomen tulee systemaattisesti jatkaa alkuperämerkintävelvoitteen laajentamista EU-tasolla nopealla aikataululla. Kansallisen tason asetuksessa on riski, että suomalainen ruokaketju tuotteineen joutuu eriarvoiseen asemaan eurooppalaisen ruokaketjun kanssa. Asetus ei ehdotuetussa muodossaan koske EU:n sisältä ja EFTA-maista Suomeen tulevia tuontielintarvikkeita. Elintarvikkeiden tuonti Suomeen on kasvanut. Esimerkkinä elintarvikkeiden vääristyvästä asemasta markkinoilla on juusto, jonka kulutuksesta Suomessa enää 49 % on kotimaista alkuperää. Tuontijuustojen osuus on suuri. Täällä myytävää tuontijuustoa tullaan siis jatkossakin myymään ilman, että niistä selviää maidon alkuperä. 

Laajeneva alkuperämerkintävelvoite aiheuttaa muutosvaatimuksia pakkausmerkinnöille ja tuo siis kustannuksia niin pienille kuin suurille elintarvikeyrityksille. Uhka on, että asetus heikentää suomalaisten elintarvikeyritysten kilpailukykyä ja siirtää edun tuontiruoalle. Elintarvikeyritysten kilpailukyvyn heikkeneminen olisi uhka myös suomalaiselle alkutuotannolle. 

Määräaikaiseksi ehdotettu asetus sisältää hyvin lyhyen siirtymäajan, joka saattaa olla suorastaan mahdoton elintarvikealan toimijoille. EU-tasolla on tulossa Elintarviketietoasetukseen (1169/2011) liittyvää lainsäädäntöä tarkemmin muutaman vuoden sisällä. 

MTK kannattaa asetusta alkuperämerkintävelvoitteen laajentamisesta ja haluaa, että ehdotetut muutokset otetaan huomioon asetusta toimeenpantaessa. Suomessa tulee nyt etsiä keinoja suomalaisen ruoantuotannon kilpailukyvyn edistämiseksi kaikin mahdollisin keinoin. 
Elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen selkeyttämisen edistämistä tulee jatkaa pontevasti sekä EU:n että kansallisella tasolla.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Antti Sahi                        
toiminnanjohtaja

Anni-Mari Syväniemi
ruokakulttuuriasiamies