MTK kirjallinen lausunto asiasta E 9/2024 vp valtioneuvoston selvitys: Komission tiedonanto teollisesta hiilenhallinnasta EU:ssa
MTK kirjallinen lausunto asiasta E 9/2024 vp valtioneuvoston selvitys: Komission tiedonanto teollisesta hiilenhallinnasta EU:ssa
Lausunto
MTK kirjallinen lausunto asiasta E 9/2024 vp valtioneuvoston selvitys: Komission tiedonanto teollisesta hiilenhallinnasta EU:ssa
03.04.2024
Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta
MTK kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta Valtioneuvoston selvitys: Komission tiedonanto teollisesta hiilenhallinnasta EU:ssa ja esittää kunnioittaen seuraavat huomiot.
MTK tukee E-kirjeessä esitettyjä näkemyksiä Suomen kannaksi ja pitää E-kirjeen sisältöä lähtökohtaisesti oikeasuuntaisena. MTK:n näkemyksen mukaan tekniset hiilenpoistot (CDR) ja hiilidioksidin hyödyntäminen (CCU) ovat välttämättömiä jo olemassa olevan EU:n ilmastolain tavoitteiden saavuttamiseksi ja niiden rooli korostuu EU:n 2040 ilmastotavoitteiden asetannassa.
MTK:n näkemyksen mukaan tekniset hiilenpoistot (CDR) ja hiilidioksidin hyödyntäminen (CCU) ovat merkittävässä roolissa EU:n tulevaisuuden ilmasto- ja energiapolitiikassa. Niiden laajamittainen käyttöönotto edellyttää EU:n laajuista, konkreettista, teollista strategiaa. Suomen tulee edistää erityisesti biotalouteen liitännäistä teknisten hiilenpoistojen ja hiilidioksidin hyödyntämisen (BECCS, CDR ja CCU) myönteistä roolia osana EU:n ilmasto- ja energiapolitiikkaa jo strategian ensimmäisessä vaiheessa. MTK:n näkemyksen mukaan Suomella on suhteellista kilpailukykyä nimenomaan biogeenisen hiilidioksidin hallinnassa ja prosessoinnissa. Tulevan EU-lainsäädännön tulee tukea näitä tavoitteita, eikä rajoittaa käytännön sovellusten käyttöönottoa laajasti. MTK:n näkemyksen mukaan Suomen tulisi aktiivisesti vaikuttaa tulevan komission työohjelman sisältöön siten, että teollisen hiilenhallinnan strategiset tavoitteet etenisivät Suomen suhteellisia kilpailutekijöitä edistäen. Tämä sisältää myös tarpeen arvioida rahoituslähteitä.
Komission tiedonanto toteaa, että bioperäisen hiilidioksidin talteenottoa rajoittaa komission arvion mukaan kestävän biomassan saatavuus. Tiedonanto jättää samalla huomioimatta, että jo nykyisellä biomassan hyödyntämisen tasolla BECCS, CDR ja CCU tarjoaisivat merkittäviä ja toteutuessaan varmoja päästövähenemämääriä EU:n yhteisen päästömääränkin näkökulmasta. Samalla luotaisiin vientikelpoista teknologiaa globaaleille markkinoille.
E-kirje ei ota kantaa teollisen hiilenhallinnan vaatimien rahoitustarpeiden kattamiseen. MTK:n näkemyksen mukaan on selvää, että strategiassa ajateltujen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan myös julkista rahoitusta. MTK:n näkemyksen mukaan kyseiset rahoitustarpeet on löydettävä muualta kuin yhteisen maatalouspolitiikan tai maaseudun kehittämisen rahoitusinstrumenteista. Kyseiset olemassa olevat rahoitusinstrumentit ovat jo täyskäytössä niiden primäärisiin käyttötarkoituksiin, eikä niissä ole varoja kyseisten käyttötarkoitusten ulkopuolisiin tavoitteisiin.
Helsingissä 3.4.2024
Anssi Kainulainen
energia-asiantuntija
Leena Kristeri
elinvoimajohtaja
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
aiheet: mtk, ilmastopolitiikka, lausunto, teollinen hiilenhallinta