null Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli tuo yläkoululaisille ruokailoa koronasyksyyn 

Uutinen – Kotimainen ruoka

Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli tuo yläkoululaisille ruokailoa koronasyksyyn 

13.10.2020

MTK on tehnyt Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin kahdeksasluokkalaisille. Mallin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta ruoanvalmistukseen sekä parantaa heidän ruoanvalmistustaitojaan. Samalla malli tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin. 

Tulevaisuuden kuluttajia, yläkoululaisia kiinnostaa yhä enemmän, mitä he syövät sekä miten ja missä ruoka on tuotettu. Ruokakasvatus onkin koko ajan yhä tärkeämpää, sillä lasten ja nuorten ymmärrys ruuasta ja sen matkasta pellolta ruokapöytään on heikentynyt samalla, kun ruuan valmistaminen alkuperäisistä raaka-aineista on vähentynyt. Myöskään ruuan vaikutusta ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin ei aina ymmärretä riittävästi.

MTK:n Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajile helpoksi toteuttaa.  Paikallinen MTK-yhdistys toimittaa ruokakasvatusmallin materiaalin, hankkii kotimaisia raaka-aineita ja vie ruokakassin kotitalousopettajalle. Kokkaamisesta ja herkuttelusta huolehtivat opettajat ja oppilaat. 

Kokkaa kotimaista -materiaalin sisältö:
-    Ruokakassi kotimaisista raaka-aineista. Sisältää raaka-aineet sekä pää- että jälkiruokaan. 
-    Oppitunnin aluksi pidettävä teoriaosuus suomalaisesta ruuantuotannosta (noin 30 minuuttia, Moodle).
•    Kahoot-tietovisa opiskeltujen asioiden kertaamiseen (Moodle).
•    Reseptit kahteen pääruokaan ja yhteen jälkiruokaan. 
•    Oppilaille jaettavat reseptivihkoset (myös sähköinen tulostusasemoitu versio). 
•    Sähköinen Opettajan opas linkkeineen. 

Tunniste: #kokkaakotimaista

Lisätietoja kampanjasta:
MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen: heidi.siivonen@mtk.fi,  puh. 040 568 8802
MTK:n koulutussuunnittelija Sakari Alasuutari: sakari.alasuutari@mtk.fi,  puh. 040 920 9732
Maaseudun Sivistysliitto koulutuspäällikkö Virpi Skippari: virpi.skippari@msl.fi, puh. 040 737 8089



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

+35820 413 2925

+35840 568 8802

Sakari Alasuutari

koulutussuunnittelija

+35820 413 2573

+35840 920 9732

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, lähiruoka, kotimaisuus, ruokaa omasta maasta, ruokakori, kotitalous, suomalaisuus, hyvää suomesta, ruokaaomastamaasta

Suositellut artikkelit

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlitaan suomalaista, saparollista sikaa, salmonellattomuutta ja hyvinvoivia eläimiä. Aihetta juhlaan antavat myös luonnon monimuotoisuus, elintarviketurvallisuus ja ruuan...

2

10.08.2020

Avomaan kasvissadot parhaimmillaan

10.08.2020

Avomaalla kasvisten satokausi alkoi keväällä hitaanlaisesti hallaöiden takia, mutta istutuksia ajoittamalla päästiin hyvin eteenpäin. Kesäkuun...