Takaisin Välipalalla on väliä – Kotimaiset eväät tukevat jaksamista aterioiden välillä

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Välipalalla on väliä – Kotimaiset eväät tukevat jaksamista aterioiden välillä

14.11.2023

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan säännöllinen ruokailu ja terveelliset välipalat 3-4 tunnin välein ovat avain terveelliseen elämäntapaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksessa "Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille" kannustetaan kaikkia syömään vähintään 4–6 kertaa päivässä. Nämä suositukset koskevat kaikenikäisiä, niin lapsia kuin aikuisiakin.


Erityisesti pienet lapset tarvitsevat monipuolista ja ravintoainerikasta ruokaa, sillä heidän vatsansa ei ole suuri, ja he syövät kerralla vain vähän. Myös aikuisen keho kiittää terveellisistä ja maistuvista aterioista sekä raikkaista välipaloista pelkällä kahvilla sinnittelyn sijaan. Terveelliset välipalat auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja antavat energiaa.

Päivän aterioihin kuuluvat aamupala, pääateriat ja välipalat. Hyvä ravitsemus tukee ja ylläpitää terveyttä sekä auttaa jaksamaan arjen haasteissa. Ruoka tuo myös iloa elämään, sillä ruokahetket ovat mukavia kohtaamisia vaikkapa lounasporukan tai perheen kesken.

Välipaloja monipuolisesti

Välipaloissa kannattaa suosia monipuolisia ja terveellisiä raaka-aineita, kuten vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, täysjyväviljaa leivän tai puuron muodossa sekä vähärasvaista ja -suolaista proteiinia, kuten lihaa, munaa, kalaa tai kasvistuotteita.

Runsassokerisia ja -rasvaisia tuotteita kannattaa välttää ja jättää ne herkutteluhetkiin. Voit myös kokeilla perinteisiä raaka-aineita uusilla ja herkullisilla tavoilla. Esimerkiksi perinteisen välipalavoileivän voi maustaa lisäämällä siihen tuttujen kurkun ja tomaatin lisäksi porkkanasuikaleita tai kesäkurpitsaa. Trendikäs kulhoruoka-bowl valmistuu myös kotoisista viljoista riisin sijaan.

Edullisesti ja etukäteen suunnitellen  

Itse tekemällä välipalan sokeripitoisuutta ja makua on helppo säädellä. Itse tekeminen on myös edullinen vaihtoehto valmiisiin tuotteisiin verrattuna. Perheen kesken ruuanlaitto on mukavaa puuhaa, ja pienikin lapsi voi osallistua omien taitojensa mukaan. Kiehtovaa on myös seurata ruuanlaiton kemiallisia reaktioita, kuten leipätaikinan kohoamista.

Välipaloissa, kuten muussakin arjen ruokahuollossa, korostuu suunnitelmallisuus ja valmistautuminen. Näin säästät rahaa ja vältyt ruokahävikiltä sekä kiljuvalta nälältä palatessasi kotiin. Pienelle koululaiselle välipalan voi valmistaa jääkaappiin valmiiksi, kun taas isompi osaa tehdä enemmän itse. Kulhollinen marjapuuroa, kannu smoothieta tai lautasellinen valmiiksi pilkottuja vihanneksia syntyy hetkessä odottamaan koulusta ja töistä palaajia. 

Suosi kotimaista

Itse tehdyn välipalan raaka-aineet on helppo valita kotimaisista suosikeista. Valmiissa välipalatuotteissa huomiota kannattaa kiinnittää myös ruuan alkuperään: onko tuote suomalaista alkuperää ja Hyvää Suomesta -merkitty?

Kotimaiset vihannekset ja hedelmät tunnistaa Sirkkalehtimerkistä. Vaikka monet tuotteet saattavat kuulostaa kotoisilta termein "perinteinen" tai "aito", ei tämä välttämättä kerro tuotteen raaka-aineista mitään. Siksi onkin hyvä tapa kaupassa käännellä pakkauksia ja tarkistaa esimerkiksi maidon tai lihan alkuperämaa. Suosimalla suomalaista tuotantoa tuemme kotimaista ruuantuotantoa.

Muistetaan siis pitää välipalat mukana ja nauttia niistä suomalaisista raaka-aineista valmistettuina. Ne tukevat jaksamista aterioiden välissä ja edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia.

--------
MMM järjestää webinaarin kouluruokailusta tiistaina 14.11.2023 klo 14.00 – 15.45. Lisätietoja täällä.  

 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559