null MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat: Suomen ruokavarmuus on pelastettavissa

Tiedote – Kotimainen ruoka

MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat: Suomen ruokavarmuus on pelastettavissa

22.3.2022

Suomalainen ruokaketju on onnistunut siinä, että Suomessa ei ole ollut pulaa ruuasta. Meillä on voitu vuosikymmenien ajan keskittyä raaka-aineiden laadun, puhtauden ja kestävyyden parantamiseen. Ruoan turvallisuus onkin meillä maailman kärkitasoa. Maanviljelijöiden ja teollisuuden kannalta elintarvikeketjumme kestävyysongelmat eivät olekaan tuotannossa, vaan markkinoilla.

Vaikka tuotteemme ovat maailman laadukkaimpia, kaupan hyllypaikasta joudumme kilpailemaan hinnalla. Viljelijät haluavat tuottaa korkeinta laatua, mutta vaade laadun tuottamisesta halvalla on ollut meille ruuantuottajille kohtuuton jo vuosien ajan, muistuttavat MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat kannanotossaan. 

Viime vuoden kuivuuden kutistama sato kärjisti maanviljelyn tuotantokustannusten nousun ja alhaisten tuottajahintojen ristiriidan kannattavuuskriisiksi jo viime syksynä. Suuri osa tiloista oli joutunut ostamaan luotolla jo viime satokauden tuotantopanokset. Katovuoden tuloilla ja Ukrainan sodan myötä räjähtäneillä hinnoilla monilla tiloilla ei ole ollut mahdollisuutta tuotantopanosten hankintaan tälle satovuodelle. 

Tämän satokauden tuotannon ja Suomen huoltovarmuuden varmistamiseksi maatiloille tarvitaan nopeasti huoltovarmuuden hätärahoitusta tuotantopanosten hankintaan. 

Valtionvarainministeri Saarikko kertoi viime viikolla 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketin kohdentamisesta maataloudelle. MTK:n alueellisten tuottajaliittojen puheenjohtajat kiittävät hallitusta viljelijöiden hädän ymmärtämisestä ja hätärahoituksen kohdentamisesta kevään kylvöjen turvaamiseen. 
MTK:n liittojen puheenjohtajat kuitenkin korostavat samaa asiaa kuin ministeri Saarikko omassa tiedotustilaisuudessaan. 

-    Kyse on hätärahoituksesta, kestävä pidempiaikainen ratkaisu on vain markkinoilla. Valtion hätärahoitus turvaa kylvöt, mutta tuottajahintojen on noustava vuositasolla miljardilla eurolla turvataksemme suomalaisen ruuan jatkuvuuden. Jos tämä lasketaan kuluttajaa ja päivää kohden, merkitsisi se 50 sentin lisäystä päivittäisiin ruokamenoihin, muistuttavat tuottajaliittojen puheenjohtajat.

Ruokavalion vaikutus ruokaturvaan?  


Julkinen keskustelu ruuan riittävyydestä on pyörinyt osittain sivuraiteilla. Useamman kerran on ilmaistu, että Suomen ruokaturva on pelastettavissa siirtymällä pelkästään kasvisruokaan. Tämä ajatus on useastakin syystä harhaanjohtava. Ei ole sattumaa, että Suomen maatalous nojaa tällä hetkellä vahvasti kotieläintuotantoon. 

Suomen ilmasto on viileä, sadanta yleensä runsas, talvi pitkä ja kesä lyhyt, mutta intensiivinen. Näistä syistä vain parhailla pelloillamme pystytään tuottamaan leipäviljoja. Esimerkiksi viime vuoden kaurasadosta vain 11 % täytti elintarvikekauran laatuvaatimukset. Valtaosalla pelloistamme on kuitenkin mahdollista saada hyvät sadot nurmesta, rehuviljasta ja valkuaiskasveista säilörehuna. Arktisessa ulottuvuudessamme rehukasveilla pystytäänkin kotieläimien kautta tuottamaan maailman laadukkainta raaka-ainetta elintarvikkeita jalostavalle teollisuudelle.        
                 
Suomen elintarvikeketju on keskittynyt nykyisellään pitkälti kotieläintuotannon ympärille. Ruokaketju Suomessa työllistää 300 000 suomalaista ja on maailmankin mittakaavassa uudenaikainen ja tehokas. Valitun toimintamallin muuttaminen kasvisruokaa suosivaksi vaarantaisi huoltovarmuuttamme sekä aiheuttaisi valtavat taloudelliset menetykset niin arvottomaksi muuttuvassa infrassa kuin menetettyinä työpaikkoina.

-    Ruoka ei ole koskaan ollut Suomessa niin halpaa kuin se on viime vuodet ollut. Hinnat tulevat nyt nousemaan maailmalla ja meillä. Suomalaiset viljelijät ovat valmiita turvaamaan ruuan riittävyyden suomalaisille, kunhan saamme siihen aidon mahdollisuuden, painottavat MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat. 

Lisätietoja: Eerikki Viljanen, maanviljelijä, MTK Uusimaa, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja, 050 525 2727

Katso myös: MTK:n tuottajaliitot löyödät täältä.
 


Suositellut artikkelit

MTK järjesti kotieläinsektorille keskustelutilaisuuden ” Kotieläintilojen tuottajaorganisaatiot - mitä vaatii ja mahdollistaa?" perjantaina 8.4.2022 

Erittäin kalliiden tuotantopanosten vuoksi Maitovaltuuskunta on huolissaan tulevan kesän nurmi- ja viljasadoista. Uhkana on, että nurmesta tehtävän säilörehun ja rehuviljojen sadot jäävät niukoiksi tai...

Maitovaltuuskunta kokoontuu tiistaina 29.3.2022 klo 10 Helsingissä. Maitovaltuuskunnan puheenjohtajana toimii vesilahtelainen maidontuottaja Mauri Penttilä. ...

Energian hinnan nousu ja sen kerrannaisvaikutukset lannoitteiden hintoihin ovat keskeisiä syitä maatalouden kannattavuusongelmiin. Energiakustannusten nousu koettelee myös kaikkia muitakin elinkeinoja ja kaikkia...

Kiinnostus maaseutua kohtaan on kovassa kasvussa, mutta kynnys rakentamiseen tai kiinteistön ostamiseen voi olla suuri. Samaan aikaan maaseudulla on paljon käyttämättömiä tai vähällä käytöllä olevia...

Hallitus tiedotti tänään 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketista, joka ohjataan suomalaiseen ruokahuoltoon. Sen tavoitteena on omavaraisuuden ja kotimaisen ruuantuotannon varmistaminen. Tarkempi kohdentaminen...

Elintarvikeketjun sopimusrakenteita koskeva Arovuoren selvitys julkistettiin tänään. Monista selvityksen toimenpide-ehdotuksista on helppo olla samaa mieltä. Toisin sanoen keinoja ja mahdollisuuksia olisi, mutta...

MTK kysyi jäseniltään maataloustuotannon maksuvalmiudesta, tulevan kasvukauden suunnitelmista ja toimenpiteistä tuotantopanosten kustannusten nousuun liittyen. Kyselyyn vastasi yli 1600 MTK:n jäsentä, jotka...

Suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin. Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä vauhdilla. Maatalouden kannattavuus on nyt EU-historian alimmalla tasolla,...