Toimintopainikkeet

Turvallista ruokaa kestävin menetelmin perhetiloilta

Suomalainen ruoka tuotetaan Euroopan puhtaimmassa maassa ja ympäristössä. Talvi puhdistaa pellot taudeista ja tuholaisista. Viileä, valoisa kesä antaa makua. Perheviljelmät tuottavat turvallista ruokaa kestävin menetelmin. Suomessa ei typistetä lintujen nokkia eikä sikojen saparoita. Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kotimaiset kananmunat ovat salmonellavapaita.  

Vuonna 2017 Suomessa oli 48 562 maatilaa. Maatilojen keskipeltoala oli 47 hehtaaria.  Luomutuotanto on osa monimuotoista maataloutta. Kaikista maatiloista luomutiloja on noin 9,5 %.

Suomalainen ruoka on turvallista, puhdasta ja sen alkuperä tiedetään pellolta pöytään. Korkeat laatuvaatimukset yhdessä valvonnan kanssa takaavat koko ketjun toimivuuden. Suomalaiset viljelijät ovat halukkaita osallistumaan ympäristönhoidon tavoitteisiin ja omaksumaan entistä kestävämpiä viljelymenetelmiä. Suomalaistiloista lähes 90 % kuuluu EU:n hyväksymään maatalouden ympäristöohjelmaan. 

Maatilojen yleisin tuotantosuunta on viljanviljely. Eniten viljatiloja on Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Kasvihuonetuotanto painottuu Pohjamaalle ja Varsinais-Suomeen. Mansikoita ja muita marjoja viljellään paljon Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Suurin osa ruokaperunasta viljellään Pohjanmaalla, mutta varhaisperunat ovat usein peräisin Varsinais-Suomesta.

Lypsykarjatalous on suurin kotieläinsektori Suomessa. Eniten lypsykarjatiloja on Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.  Sikatiloista suurin osa sijaitsee  Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Suurin osa kananmunista tuotetaan Varsinais-Suomessa.  Siipikarjanlihaa tuottavista tiloista suurin osa sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

maatilojen_lukumaara_2017.jpg

Lähde: Luke, Maataloustilastot.fi 


Lisää aiheesta

Tietoseppähanke

Maa- ja metsätalousministeriö

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 2.8.2018