Toimintopainikkeet

Nuorisopoliitikot maaseutunuorten tentissä Okrassa

Paneeli Okrassa

5.7.2014

Maaseutunuoret järjestivät poliittisten nuorisojärjestöjen edustajille Huomisen ruoka –paneelikeskustelun Okra maatalousnäyttelyssä perjantaina 4.7. Paneeli käytiin Valtran osastolla maaseutunuorten erikoisvarustellun Kesäkissa-traktorin peräkärrylavalla.

Paneeliin osallistuivat Mai Kivelä Vasemmistonuorista, Henrik Wickström Svensk Ungdomista, Matti Niskanen Kokoomusnuorista, Teppo Säkkinen Keskustanuorista, Iina Mattila Suomen Kristillisdemokraattisista Nuorista, Miikka Lönnqvist Sosiaalidemokraattisista nuorista sekä Anna Kylmänen Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta.

Paneelin juonsivat ikinuori MTK:n johdon erityisavustaja Paula Viertola sekä maaseutunuoret Otto Saikkonen ja Aino Kurtti. Soppaa hämmensivät myös MTK:n toimihenkilöiden sika- ja kanahahmot, jotka tenttasivat nuoria bioenergiasta ja lähiruuan osuuden kasvattamisesta kuntakeittiöissä.

Poliittisten nuorisojärjestöjen edustajat näkivät kaikki oman ruuantuotantomme tärkeänä ja sen tulevaisuuden hyvänä haasteista huolimatta. Osa näki myös nostetta tuottajan työn arvostuksessa.

− Nyt halutaan tietää, kuka ruuan tuottaa ja missä. Tämä on hyvä asia, mutta toivon, että tuottaja saa tulevaisuudessa myös enemmän tuottoa työstään, sanoi Teppo Säkkinen.

− Uudellamaalla on nykyään trendikästä, jos alle 30-vuotias sanoo olevansa maanviljelijä, Henrik Wickström kertoi.

− Kaupunkilaisissa on tietynlaista trendiä nähtävissä. Ruuantuotanto ei kuitenkaan ole trendikysymys, koska sitä tarvitaan aina, muistutti Mai Kivelä.

Nuorisopolitiikoilta löytyi ymmärrystä tuottajien työlle muun muassa keskusteltaessa eläinten hyvinvointiasioista.

− Tuottajat painivat monien asioiden kanssa. Lainsäädäntöä ja byrokratiaa lisäämällä ei ratkaista tuottajien ongelmia, sanoi Iina Mattila.

Suomalaisen ruuan vahvuus oli kaikkien mielestä tulevaisuudessakin laatu ja puhtaus.

− Puhdasta, suomalaista ja kannattavaa, josta jää enemmän tuottajalle käteen, totesi Matti Niskanen tulevaisuuden suomalaisesta ruuasta.

Samoilla linjoilla oli myös Teppo Säkkinen ja muutkin panelistit, vaikkakin myös kuluttajahinta nousi keskeiseksi kriteeriksi.

− Ruuan tulee olla edullista, laadukasta ja kaikkien saatavilla, Miikka Lönnqvist kiteytti.

Selkeämpiä jakolinjojakin panelistien näkemysten välillä löytyi.

Vihreiden Anna Kylmänen kannatti selkeimmin lihansyönnin vähentämistä ja gm-vapautta. Gm-vapauden puolesta kantansa ilmaisivat selkeästi myös maaseutunuorten Otto Saikkonen ja KD:n Iina Mattila. Muut eivät täysin sulkeneet gm-tuotantoa vaan kertoivat nuorisojärjestöjensä pohtivan kantaansa.

Nuoret näkivät tärkeinä, että biotalouden kasvumahdollisuuksiin vaikutetaan jatkossa entistä enemmän poliittisen päätöksenteon kautta. Huomiota on syytä kiinnittää entistä enemmän infrastruktuuriin, mm. maaseudun tieverkostoon.

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää